Langos!!!


Gör efter detta receptet:
Till langosbrödet :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
1 stor burk räkor i lag / eller alternativt nyskalade.
och gör ett alt med rökt skivad skinka
1-2 dl lagrad ost (jag hade västerbotten)

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. 
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.
Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.
Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor,ost och toppa med lite riven ost.