Butterchicken

 

4 portioner Butterchicken


Kycklingen
3 st kycklingfiléer


Marinad:
2 dl turkisk yoghurt
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
2 msk spiskummin
1 tsk salt
Saften från en hel lime

 

Skär kycklingen i bitar. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll sedan över kycklingen. Låt den marineras i kyl över natten eller i minst 8 timmar. Grilla sedan i ugnen på 225° i 20 min. Ställ åt sidan.

Såsen
2 gula lökar
2 chili – kärna ur och hacka (uteslut eller minska mängd om du vill ha en mild sås)
1 bit ingefära
3 vitlöksklyftor
3 röda och mogna tomater
5 kardemummakapslar
2 kanelstänger
1 msk spiskumminfrön eller vanlig spiskummin
1 msk curryblad (kan uteslutas)
50-75 g smör
1 dl vatten
1 msk tomatpuré+ 1,5 dl vatten
1 tsk socker
1 msk chilipulver (kan uteslutas för mild sås)
2 dl grädde (36%-40% fetthalt)

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker. Smält smör i en stor stekpanna/kastrull, börja med att fräsa löken och kryddorna en stund. Tillsätt sedan ingefäran och chilin, låt dem få färg och mjukna. Häll sedan i tomaterna, och låt sjuda under omrörning några minuter, tillsätt eventuellt mer smör. När tomaterna mjuknat, tillsätter du 1 dl vatten, rör om och låt puttra 2 min till. Plocka bort kanelstängerna och lägg sedan såsen i en mixer. När allt har blivit en fin puré silar du bort alla klumpar och kryddskal genom en fintrådig sil. Häll tillbaka allting i stekpannan och tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 msk chilipulver, lite curry blad (kan uteslutas), salt, 1 tsk socker och 1,5 dl vatten. Rör om och koka upp på medelvärme i ca 10 min.

Lägg sedan i den färdiggrillade kycklingen i såsen, vätskan som är i ugnsformen ska inte i såsen. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i 30 min till. Lyft på locket och häll i 1,5 dl grädde. Rör om och låt puttra i ca 10 min till. Servera gärna med hackad koriander, raita, ris, nanbröd.

 

Detta recept är lånat av http://zeinaskitchen.se/