Citronpaj med italiensk maräng



Pajskal

  • 150 gram smör, i kuber
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 ägg

Citronkräm

  • 4 citroner, saft och zest
  • 4 ägg
  • 200 gram socker
  • 40 gram smör

Italiensk maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • ½ dl vatten
  • 1 nypa salt

Så här gör du

  1. Pajskalet - Nyp ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig deg. Tillsätt ägget och arbeta ganska så snabbt ihop den till en smidig deg, sluta arbeta så snart den gått ihop. Låt vila i kyl ca 30 minuter och sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform och kavla ut degen, täck formen med pajskalet och nagga med hjälp av en gaffel. Grädda i ugnen i 15 minuter. Tips! Täck skalet med folie och fyll med ett lager gula ärtor så glider det inte ner på kanterna. Ta bort foliet efter 10 minuter så får skalet lite färg också.
  2. Citronkräm - Riv citronzest och pressa ur saften. Häll det tillsammans med socker och ägg i en kastrull och värm upp under omrörning. Var försiktig med värmen så att det inte blir äggröra. Rör hela tiden tills det börjar tjockna. Sänk värmen och klicka ner smöret, rör ihop och ställ åt sidan. Häll citronkrämen i pajskalet. Sänk värmen i ugnen till 130 grader och grädda i ca 30 minuter. Ställ svalt.
  3. Maräng - Vispa äggvitor och en nypa salt till ett vitt skum i en rostfri bunke (den måste vara torr helt ren!). Koka upp socker och vatten till en sockerlag tills den når 121 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitorna under vispning. Vispa tills marängen svalnat och blivit blank och styv. Spritsa eller bred över marängen på pajen och bränn av med en brännare.