Pastatårta


6 portioner
500 g rigatoni pasta
1 dl riven parmesanost
150 g riven ost till garnering (jag använder riven mozzarella)
Köttfärssåsen:
400 g färs (kött eller veggofärs)
400 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
1 msk balsamvinäger eller socker
Salt & peppar
Olja till stekning
1 dl vatten

Gör såhär:
Hacka löken i tärningar. Hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt färsen, pressa i vitlök, krydda med oregano, basilika och stek allting under omrörning tills färsen får färg. Vänd i tomatpuré och stek lite till. Tillsätt krossad tomat och alla övriga ingredienser till köttfärssåsen, koka upp, rör om och låt sedan puttra under lock på medelvärme i ca 20-30 min. Lyft bort locket, smaka av och krydda eventuellt mer. Låt nu puttra utan lock i ca 10 min, koka bort lite vätska så såsen inte är för vattnig i konsistensen.

Koka pasta i saltad vatten, behåll lite tuggmotstånd på pastan. Sila av och lägg pastan i en skål. Blanda med riven parmesanost.

Värm ugnen till 200°. Klä en springform, ca 24 cm, med bakplåtspapper. Stapla all pasta i formen. Lägg köttfärsen över pastan. Banka formen lite lätt 2-3 ggr på bordet så lite av köttfärssåsen kommer in i pastan. Strö riven ost över. Baka mitt i ugnen i ca 15-20 min, tills den får en fin gyllene färg upptill. Låt vila i formen i 5 min. Dra med en kniv längs kanterna så pastan lossnar lättare från formen. Öppna upp springformen, lägg tårtan på ett fat och servera!














Kommentera här: