Boeuf Bourguignon


1 kg högrev
50 g rökt sidfläsk i bit eller fläsksvål
1 stor morot
100 g små gula lökar eller schalottenlökar 6-7 st
100 g champinjoner
2 msk rapsolja eller majsolja
3 vitlöksklyftor
ev 1/2 dl vetemjöl
75 cl rödvin
salt och peppar
1 tsk strösocker
1 kryddbukett med persiljestjälkar, 1 lagerblad, 1 kvist timjan

Garnering
100 g hela smålökar 6-7 st
100 g tärnat rökt sidfläsk eller bacon
100 g champinjoner
1/2 dl hackad persilja

Putsa högreven från eventuella senor och fett. Skär den i 4 cm stora tärningar. Skär fläsket i grova skivor. Hetta upp en gryta, gärna av gjutjärn. Lägg i fläsket och låt det smälta. Skala moroten och lökarna och skär dem i grova bitar. Dela även champinjonerna i mindre bitar.

Lägg ner alltsammans i grytan och bryn det tillsammans med fläsket. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Lägg ner det i grytan. Skala och krossa vitlöksklyftorna med en stor kniv och rör ner moset i grytan. Pudra eventuellt över mjöl om du vill att grytan ska få en simmigare konsistens. Rör om. Häll i vinet och låt koka upp. Skumma. Salta och peppra och lägg sedan i sockret och kryddbuketten.

Rör om och låt grytan sjuda långsamt på spisen i 1-1 1/2 timma eller tills köttet är mört. Hit kan du förbereda och sedan gärna låta grytan stå ett dygn eller två.

Skala lökarna till garneringen. Bryn dem tillsammans med fläsket och champinjonerna. Skär dem i fyra delar om de är stora. Lägg sedan ner alltsammans i grytan strax före servering. Strö över persiljan.

Servera med tex kokt potatis eller ris.












Kommentera här: