Aroniabärssylt

Ingredienser

2 L bär (de ska antingen ha frusit ute på trädet eller legat i frysen minst ett dygn. De klarar sig länge i frysen!)
3 dl vatten
2 dl strösocker
ca 3,5 dl syltsocker (1 pkt á 330g), vid behov kan även gelésocker användas efter smak.
1 tsk vaniljpulver
ca 0,5-1 tsk kanel
1 msk citronsaft

Gör så här

Koka bären i vattnet i 30 minuter. Jag kokade utan att ta bort kvistarna. Blanda vaniljpulver, socker och syltsocker. Rör ner detta tillsammans med kanel och citronsaften, och låt det koka i ytterligare 20 minuter. Rör och mosa runt lite med en hålslev eller mosa lite bär med baksidan av en sked. Jag tog av en hålslev bär och rensade för att lägga tillbaka när allt var klart. Gör marmeladprov, se bild nedan. Häll upp på rena glasburkar, jag har lärt mig att 100 grader i ugn steriliserar dem (glöm inte locken!) och häll proppfullt så blir det automatiskt vakuum när man skruvar på locket och det svalnar. Jag silade bort alla bär med hålsleven dels för att slippa rensa men också för att jag gillar marmelad utan för mycket fruktkött. Tillbaka med den rensade ca decilitern bär (som alltså också kokat) så blev det lagom mycket bär jämfört med marmelad tycker jag! Låt svalna och stå i kylen och gotta till sig



Kommentera här: