Falafel biffar med klyftpotatis och Aijvarsås


  • 500 g kikärtor, blötlagda
  • 5 gula lökar
  • 2 vitlökar, hela
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 knippe persilja
  • 1 salladslök
  • 4 msk malen spiskummin
  • 1 msk torkad koriander
  • 2 chilifrukter
  • 1 msk salt
  • 0,5 l vatten
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 l olja, till fritering
  1. Blötlägg kikärterna i vatten över natten, eller 9–12 timmar. Tänk på att de sväller nästan tre gånger sin storlek, så ha i mycket vatten. Låt kikärterna rinna av i ett durkslag.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Dela chilin i bitar. Mixa till en slät massa i en matberedare tillsammans med hackad persilja och koriander. Flytta över i en bunke.
  3. Mixa de blötlagda kikärterna i omgångar, tillsätt lite vatten. Det ska inte bli en slät massa utan vara lite grynigt. Tillsätt till bunken med lökblandningen. Tillsätt de torkade kryddorna och bikarbonat. Bikarbonat gör att falafeln fluffar upp vid friteringen.
  4. Hetta upp olja och stek biffarna tills de får fin färg och låt sedan gå klara i ugnen. 

Servera med klyftpotatis och en sås på grekisk yoghurt med ajvar och salt.



Kommentera här: