Torskrygg på purjolöksbädd

Ingredienser

  • 450 gram torskrygg styckfrysta MSC-märkt
  • 1/2 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 140 gram bacon, ex. ett paket tärnat bacon
  • Sås: 1 tärning fiskbuljongtärning
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 1/2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 pkt cocktailtomater
  • 2 dl gröna ärtor 
  • 1/2 dl hackad bladpersilja eller gräslök
  • 4 port potatismos 


Tillagning

  1. Se till att fisken är tinad. Lägg i kylen dagen innan eller lägg i vattenbad med kallt vatten några timmar. Man kan i nödfall tina den i mikron.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Börja laga och förbereda tillbehör som ex. mos eller ris eller vad du vill ha.
  3. Dela purjolöken på längden och skölj bort ev. jord. Strimla den och fräs mjuk i olivolja några minuter. Salta med något krm salt och lägg i botten på en ugnsform stor nog för de fyra fiskbitarna.
  4. Lägg på de tinade bitarna torskrygg på purjolöken. Salta och peppra fisken.
  5. Såsen: Smula sönder buljongtärningen i en kastrull och koka upp med lite vatten. Häll i grädde och koka upp. Vispa ner någon msk maizenaredning och koka upp under omrörning. Tillsätt någon msk creme fraiche och ta av från värmen. Smaka av med pressad citron, salt och vitpeppar.
  6. Häll över fisken och sätt in i mitten av ugnen. Laga fisken i ca 15 minuter. Torsken ska ha en innertemperatur på 45-50 grader, yta likt pärlemor och gå att dela skivor.
  7. Gör färdigt tillbehör som mos eller ris till. Skölj och dela tomater. Koka ärtor några minuter och häll av.
  8. Ta ut och servera med önskade tillbehör.

Kommentera här: