Saft och sylt
Idag blev det ännu mera att fylla skafferiet med
Saften gjorde jag så här:
Ingredienser
1 sats
- 1 l jordgubbar
- 1 kg rabarber
- 0,5 dl citronsaft
- 5 dl vatten
- 5 dl strösocker, per liter avrunnen saft
- 1 krm natriumbensoat, per liter avrunnen saft
Så här gör du
- Skölj och rensa jordgubbarna, dela dem i halvor. Skölj rabarbern och skär den i bitar. 2 Pressa citronen.3 Blanda rabarber och jordgubb med citronsaft och vatten i en gryta. Låt allt småkoka under lock i 10 minuter.4 Häll upp fruktmassan i en silduk och låt saften rinna av i cirka 30 minuter.5 Mät saften och häll upp i en ren gryta. Blanda i socker efter saftmängd och låt allt koka upp på nytt. Låt koka i 5 minuter. Se till att allt socker smält!6 Skumma saften noggrant. 7 Blanda i natriumbensoaten i lite av den varma saften. Blanda sen i det med övrig saft.8 Häll saften i ordentligt ren-gjorda flaskor. Fyll i ända upp och sätt på skruvlocken på en gång. 9 Förvara svalt och mörkt, om du har en matkällare är det perfekt.
